Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Vejledning til vikarer

Vejledning til vikarer

 

Velkommen som vikar på Skolen på Amagerbro

Skolen på Amagerbro (SPA) er en spændende skole, med gode udfordringer til dig som vikar. Der er ingen spørgsmål, der er dumme her, så spørg endelig løs og du vil selv på de travleste dage møde ansatte, der vil hjælpe dig. Vi har høje forventninger til alle vores vikarer, for lærerne er afhængige af din hjælp og ekspertise. 

Hvad vil det sige at være vikar på SPA?

Den fraværende lærer er afhængig af, at du gør dit alleryderste for at imødekomme dennes forventninger og løse de opgaver, der bliver stillet. Det er nemlig dit ansvar, at der så vidt muligt gennemføres relevant undervisning, så læreren kan overlade dig sin klasse i trygge hænder. Dine opgaver omhandler ikke kun undervisning, men også praktiske opgaver som protokol, tilsyn, dukseopgaver, opsyn med oprydning osv. Derfor er du er uundværlig som vikar.

Praktisk info om at være vikar på SPA

Når du er oprettet som vikar på SPA, kan du forvente at blive ringet op akut, når vi har brug for dig. Hvis behovet opstår på dagen, vil du få en sms om, at der er timer til dig. Denne sms vil ofte blive sendt mellem 6:30-7:00, måske bliver du ringet op, og spurgt om du kan tage timer samme dag. Omkring kl. 7:00 vil du på AULA kunne se dit skema for dagen. Hvis du ændrer dit telefonnummer, må du huske at give besked.

I mange tilfælde kender vi vikarbehovet, og vil så vidt muligt lave aftaler med dig dagen i forvejen. Det er en god idé at give besked om, hvilke dage du kan tage timer. Vi skriver til alle vikarer fredag eftermiddag (eller lørdag-søndag), og spørger, hvilke dage de kan vikariere i følgende uge. Dette gøres ved at sende en sms til skolens vikartelefon (2677 3263). Har du spørgsmål til dit skema, eller andet, er du altid velkommen til at ringe på vikartelefonen.

Når du kommer om morgenen, skal du møde ind i den klasse, du skal være vikar i. Hvis de faste lærere er ledige, vil vi bruge dem først. Vi tilstræber, at den enkelte klasse har den samme vikar i hele lærerens fraværsperiode, men det kan ikke altid lade sig gøre.

Undervisningen

  • Der vil altid være lagt vikar-materiale eller instruktioner ved planlagt fravær og så vidt muligt også ved første sygedag. Besked vil ofte være lagt på AULA i kalenderen under den pågældende lektion, i klassens skema under ”Note til vikar”. Der kan også være givet besked, f.eks. af den lærer, der vikarieres for, dagen forud.
  • ​​Ved sygdomsfravær kan “Ugeplanen” give info om lærerens plan for ugens undervisning. Ugeplanen findes på AULA, og kan tilgås via widget "Seneste årsplaner". Ofte vil der være elever, der kan være behjælpelige, ligesom teamets lærere kan.
  • Faglokaler kan kun anvendes, hvis timerne i forvejen er planlagt til afvikling i et faglokale. Undtaget er fysik/kemi.
  • Efter endt undervisning skal den fraværende lærer have en kort besked fra dig om, hvad du har lavet med eleverne, så læreren kan planlægge sin undervisning derefter.

Registrering af timer og løn

Skolesekretæren registrerer dine timer – fra start til slut, dvs. fra det tidspunkt, du er blevet bedt om at møde til det tidspunkt sidste lektion ophører. Det er en god idé selv at skrive dine timer ned, så du har overblik over det. Hvis du har spørgsmål vedr. registrering, er du velkommen til at henvende dig til samme sekretær i administrationen. Løn udbetales en gang om måneden, som er omkring d. 15’ende i den følgende måned.

Tilsyn med eleverne

  • Undervisning er lig med tilsyn med eleverne. Dvs. du ikke bare kan gå fra eleverne eller sende dem i gården. Du skal så vidt muligt være hos eleverne hele tiden. 
  • Ved ture ud af huset skal kontoret have besked. Der skal være to voksne med på tur i indskolingen og på mellemtrinnet.
  • Gårdvagter udføres som aktivt tilsyn. Dvs. du bevæger dig rundt i det område, du er gårdvagt i, så eleverne kan se, at der er en voksen i nærheden. Bemærk at gårdvagterne bærer gule veste.
  • Det er kun 7.-9. klasse, der må forlade skolens område i frikvartererne – og kun i spisefrikvarteret.
  • Vær opmærksom på, at det er dit ansvar, at klasselokaler etc. skal være opryddet og aflåst ved lektionens afslutning samt efter spisepausen.
  • Ved dagens afslutning skal du sikre, at eleverne stoler op, tømmer skraldespand, fejer, og du skal aflåse lokalet.
  • Tilsynet med eleverne stopper først, når lektionen er forbi. Børnene må IKKE sendes til pause, på KKFO eller hjem før tid.

Materialer

Skolen har en del digitale læremidler, som eleverne kan arbejde med, eksempelvis:

  • Matematikfessor, grammatip.
  • Ofte har eleverne træningshæfter, de kan arbejde selvstændigt i.
  • Det er hensigtsmæssigt, at du opbygger et lager af fleksibelt undervisningsmateriale, som kan genbruges og udbygges i de tilfælde, hvor der ikke er lagt vikaropgaver fra læreren. 

Film

  • Visning af film bør undgås og kun ske med et fagligt formål. Aldersgrænsen skal altid overholdes, og du bør have kendskab til filmen og dens indhold, før du bruger den. Det er ikke tilladt at vise film fra betalingskanaler som TV2, HBO, Netflix.

Anvendelse af computere, tablets og mobiltelefoner

Eleverne må kun anvende computere, tablets og mobiltelefoner, når de har fået lov af dig (se i øvrigt skolens mobilregler nederst).

  • Computere etc. må kun bruges, når det er relevant i undervisningen, som f.eks. når eleverne arbejder med klart defineret opgaver eller med skolens digitale læremidler. 
  • Det er vikarens ansvar at sørge for, at alle computere/tablets er stillet tilbage (låst inde) i ladeskabet, og sat til strøm efter brug.
  • Et godt råd: Det kan være svært at holde øje med elevernes evt. uhensigtsmæssige brug af computer/tablet i undervisningen, når alle sidder med hver deres enhed. Det er derfor en god idé kun at have én computer/tablet i brug pr. team. Ligeså er det en god idé at bede eleverne lukke deres computere, når der gives instruktioner.

Spisning med elever 

  • Der er tilsyn med 0.-7. klassetrin i spisepausen. 
  • Til og med 6. klassetrin ”spiser” du med klasserne, og sikrer, at der er ryddet op, tørret borde af etc. før eleverne sendes ud til frikvarteret. Har du haft undervisning med en 7., 8. eller 9. klasse, ”spiser” du ikke med eleverne, men har i stedet tilsyn med de udskolingselever, der vælger at blive på skolens område.
  • Der må ikke vises film eller Youtube under spisningen, medmindre der en aftale herom med klassens lærere, f.eks. ses der Ultra Nyt i visse klasser.

Timer, gårdvagter mv. 

  • Skolens lærere og vikarer møder ind kl. 7.50. Der åbnes op for klasserne umiddelbart efter. 
  • Husk at være opmærksom på, at du altid er gårdvagt også, når du er vikar på SPA. Både i 10-frikvarteret og i 12-frikvarteret. Bemærk, at gårdvagterne bærer gule veste.

Nøgler

  • Nøgler udleveres af kontorets personale på skolen. Du skriver under på modtagelsen. 
  • Vikarerne har deres egen nøgle, som de har kvitteret for ved ansættelsen.
  • Lån ALDRIG nøgler ud til eleverne.

AULA og UNI-login 

  • Alle ansatte på skolen oprettes med adgang til skolens AULA.
  • Du får ved ansættelsen brugernavn, som fremover vil være dine initialer på skolen.
  • Du får også et UNI-login, som bruges for at logge på AULA, skolens PC´ere, samt på diverse undervisningsmidler på nettet. 

 

Skolen på Amagerbro har mobilfri Skoletid.

Med Mobilfri Skoletid, ønsker vi at imødekomme ensomhed og den negative indflydelse, som de sociale medier kan have på den brede sociale trivsel. Desuden søger vi at undgå at det faglige fokus forstyrres.

Med mobilfri skoletid forventer vi, at styrker fællesskaberne på tværs af klasser og årgange.

Vi forventer endvidere, at begrænsningen af skærmtiden vil have en sundhedsfremmende effekt for eleverne.

Skolen tilbyder at opbevare telefoner og andre devices, der kan kommunikeres med, f.eks. ure og iPads, i skoletiden. Telefonerne afleveres til læreren om morgenen, og låses inde i et skab, hvorfra de låses ud igen ved skoledagens afslutning.

Det skal understreges, at når vi opbevarer disse, så er det på eget ansvar.

Hvis mobiltelefoner bruges i undervisningsøjemed, er det den voksnes ansvar at telefoner anvendes hensigtsmæssigt.  

Har man behov for at få akut fat i sit barn i løbet af skoledagen, skal man ringe til skolens kontor på 82 56 18 00, som vil sørge for, at barnet modtager beskeden, og kan ringe tilbage fra samme kontor. I tilfælde af, at eleverne ikke afleverer deres telefoner, vil hjemmet blive kontaktet.

I praksis fungerer det på følgende måde:

  • 0-6. årgang har totalt Mobilfri Skoletid.
  • 7-9. årgang må benytte deres mobil i tidsrummet 11.15-12.00.